maandag 11 april 2011

PLASTIC


PLASTIC – POLYETHEEN

Inleiding

Plastic is een materiaal dat vele vormen kent. Ik heb daarom een vorm van plastic gekozen, namelijk Polyetheen. Polyetheen is een plastic dat het meest wordt gebruikt. Polyethyleen is de oudere naam van het materiaal. Omdat deze kunststof zoveel wordt gebruikt is mijn reden dat ik juist deze vorm ga onderzoeken. Mijn resultaten vind je in dit essay en als laatste vind je in de conclusie een korte samenvatting van Polyetheen.

Geschiedenis

De geschiedenis van Polyetheen begint van de geschiedenis van plastic. Plastic is ontstaan rond 1820. Dit kwam voort uit polystyreen, wat beter bekend is als piepschuim. Er werden in de jaren daarna meerdere soorten plastics uitgevonden.

Maar de eerste, echte plastic werd uitgevonden in 1863 genaamd Celluloid. George Eastman was de man die deze stof gebruikte in de fotorol. Een nadeel van Celluloid was dat het op lage temperatuur snel vlam ging vatte en kon gaan ontploffen.

Even later rond 1907 was het de Belgische natuurkundige Leo Baekeland dat Bakeliet had uitgevonden. Het was de eerste thermoplast dat vormt kwam uit natuurkundige bewerkte stoffen.

Zo rond 1920 /1930 kwamen de scheikundige erachter dat je plastic uit aardolie kon halen. Sindsdien begon plastic te groeien in zijn proces.  Het kreeg meerdere vormen waaronder Polyetheen. Tegenwoordig is deze vorm van plastic niet meer weg te denken uit de maatschappij. Voor vele diensten/producten om je heen wordt het materiaal gebruikt.

Materiaal

Polyetheen bestaat uit polymerisatie van etheen. Polymerisatie is een lange keten waarbij kleine koolwaterstoffen (etheen = koolwaterstofverbinding) worden samengevoegd.

Etheen komt voort uit het afbreken van nafta (mengsel van koolwaterstoffen). Nafta is een stof dat weer voort komt uit aardolie. Er wordt geschat dat er 1% van de ontgonnen aardolie wordt gebruikt voor het produceren van Polyetheen.

Het verschil tussen etheen en polyetheen kon je hieronder zien in een afbeelding bij een reactie van de stoffen.


  H       H  H       H              H   H   H   H
   \     /    \     /               |   |   |   |
..+ C = C   +  C = C +..         ~ C - C - C - C ~
   /     \    /     \               |   |   |   |
  H       H  H       H              H   H   H   H

       Etheen                                                                 Polyetheen

Er zijn twee verschillende processen hoe Polyetheen kan worden gemaakt.
Zo heb je de hoge dichtheid-polyetheen en de lage dichtheid-polyetheen.

Bij een lage druk met behulp van een katalysator wordt hoge dichtheidpolyetheen (HDPE)  gemaakt. Andersom, bij een hoge druk, zo’n 200 MPa (= 2000 bar) wordt lage dichtheid-polyetheen (LDPE) gemaakt.

Het verscchil is zoals de naam al zegt de dichtheid.
Voor hoge dichtheid is de dichtheid ca. 0,95 a 0,96 g/cm3.
Voor lage dichtheid is de dichheid ca. 0,92 g/cm3.

De lage dichtheid is minder stijf dan de hoge dichtheid-polyetheen.

Als er lage druk is ontstaan er lineaire ketens waardoor de stof kristallijn is opgebouwd. (bestaande uit kristallen). Bij een hoge druk is er geen/weinig sprake van een kristallijn. Er is wel een uitzondering als de druk hoog is en er toch een kristallijn ontstaat. Deze vorm wordt lineair lage dichtheid-polyetheen (LLDPE) genoemd. De dichtheid van deze vorm is 0,93 g/cm3.

Naast deze drie types Polyetheen is er ook nog een vierde genaamd Ultra High Molecular Weight PE oftewel UHPE. Deze variant is erg sterk.

Polyetheen heeft verschillende eigenschappen. Zo is het waterafstronend, elektriciteit-isolerend, zeer taai en heeft het een goede slagvastheid.

Toepassingen

Polyetheen wordt veel gebruikt in de maatschappij. Bijna overal om je heen waar je kijkt kun je al snel iets vinden wat bestaat uit Polyetheen.

Vanzelfsprekend is dat de lage dichtheid-polyetheen gebruikt wordt voor zwakke, niet sterke producten. Voorbeelden hiervan zijn:
  • Verpakkingsfolie
  • Plastic zakken
  • Plastic buizen
  • Pleisters.
Andersom, voor de hoge dichtheid-polyetheen gebruikt men voor producten die sterk moeten zijn. Hierbij kun je denken aan:

  • Emmers
  • Kratten
  • Flessen
  • Speelgoed
  • Huishoudelijke Artikelen
Behoud/Bewaren

Polyetheen is een sterk materiaal maar verouderd wel. Dit kan komen door gelijktijdige inwerking van (UV-) licht, lucht en vocht. Door ervoor te zorgen dat dit wordt voorkomen helpt het door een klein deel roet bij te mengen.

Als Polyetheen volledig verbrandt dan ontstaan daaruit geen giftige stoffen. Stoffen die vrij komen zijn kooldioxide en water, deze twee stoffen zijn niet giftig. Als Polyetheen verbrand is dit aldus niet gevaarlijk voor de mens en de natuur.

Een ander verhaal is als de Polyetheen verbrand in huis. Hierbij is het risico dat het Polyetheen onvolledig verbrandt waarbij de giftige stof koolmonoxide ontstaat en vrij komt. Dit is niet alleen het geval bij Polyetheen maar bij de meeste organische materialen die koolstof bevatten.

Verder is Polyetheen goed beschermd tegen het milieu en gaat het lang mee in de natuur. Dit komt omdat de kunststof niet snel wordt aangetast door de bacteriën uit het milieu. Als de kunststof terecht komt in de zee zal het na vele jaren rond heeft gelegen in de oceanen terecht komen bij de kunststofarchipel. Dit is een grote ophoop waar al het plastic bij elkaar komt. Dit komt door de zeestroming die het afval naar een plek brengt en waar het zich ophoopt. 

Wat een voordeel is van Polyetheen is dat het recyclebaar is. Alleen is het wel het geval dat alleen voor de hoge dichtheids variant Polyetheen dit economisch haalbaar is en niet voor de lacherigheid variant. Voor beide varianten is een materiaalcodes/ eigen logo voor als het van elkaar gescheiden moet worden voor recycling.

Conclusie

Polyetheen is een vorm van plastic. Het is een materiaal dat bestaat uit waterstoffen. Er bestaan twee verschillende varianten van Polyetheen, namelijk met een hoge dichtheid en een lage dichtheid. Kort gezegd wil dit zeggen hard en zacht. Het is een materiaal wat lang meegaat en wat voor veel verschillende producten wordt gebruikt. Zo ook voor in de kunst. Je kunt er vele kanten mee op wat het leuk maakt. 

Bronnen

Internet

Geen opmerkingen:

Een reactie posten